Få den bedste hjælp til måling af radon i din bolig

Måske har du hørt om radon, som er en naturligt forekommende radioaktiv gasart i atmosfæren. Men vidste du at forhøjede forekomster af radon i private hjem kan forårsage dødelig lungekraft – og at især etplans huse i det østlige Danmark er i farezonen?

Hvordan måler jeg radonniveauet i min bolig?

Der findes flere forskellige metoder til måling af radon i boligen. Den mest anvendte blandt private bolig ejere er den såkaldte passive måling.

En passiv radon måling foregår ved hjælp af såkaldte radon målebokse. Radon målebokse stilles op i de rum hvor radon værdierne skal måles. Det er en god idé at måle radon værdier i stuer, soveværelser og børneværelser – altså i de rum hvor familien opholder sig allermest.

Samtidig bør der måles i fyrings sæsonen hvor man måske ikke lufter så hyppigt ud, og hvor familien opholder sig meget inden døre. Og selv om de højeste radon værdier hyppigst findes i boligens nederste plan anbefales det alligevel at man opsætter radon målebokse på hver etage i huset.

En radon måleboks skal typisk stå og optage stråling i cirka to måneder. På den måde får du den mest præcise angivelse af radon værdierne i dit hjem. Hvis du ønsker et her og nu billede af radon niveauet kan du bruge et såkaldt dosimeter. Men så tages der ikke højde for eventuelle udsving – og din radonmåling vil ikke blive nær så retvisende.

Hvem kan hjælpe med radonmåling og radonsikring?

Hos den danske virksomhed RadonHuset kan du få hjælp til måling af radon værdierne i din bolig. Du kan købe din radon måleboks hos RadonHuset og få målingen analyseret samme sted, lige som RadonHuset kan give gode råd til sikring af din bolig så du undgår høje koncentrationer af radon i familiens hjem.

Læs mere, og bestil din radon måleboks online, på RadonHuset.dk.